Германският канцлер Олаф Шолц планира да разговаря с руския президент Владимир Путин

...
Германският канцлер Олаф Шолц планира да разговаря с руския президент Владимир Путин
Коментари Харесай

Шолц ще се обади на Путин в подходящия момент

Германският канцлер Олаф Шолц възнамерява да беседва с съветския президент Владимир Путин " в подобаващия миг ", съобщава " Франс прес ".

С думите си той отвори вероятността за възобновяване на контактите с съветския лидер след съвсем цялостния срив в връзките поради войната в Украйна.

" Последното ми телефонно позвъняване беше преди известно време. Но планирам още веднъж да беседвам с Путин след време ", съобщи Шолц в изявление за в. " Кьолнер Щат Анцайгер ".

За последно двамата водачи разговаряха по телефона при започване на декември.

По време на едночасовия диалог Шолц прикани Путин да изтегли войските си от Украйна, а руският президент упрекна Запада, че следва " разрушителна " политика.

Оттогава напрежението сред Москва и Берлин непрекъснато ескалира, изключително след решението на държавното управление на Шолц през януари да разреши изпращането на създадени в Германия тежки бойни танкове в Украйна.

Шолц акцентира, че задачата му остава да " поддържа интензивно Украйна ", само че " в същото време да се предотврати директен спор сред НАТО и Русия ".

" И в никакъв случай да не действаме сами, а в тясна съгласуваност с нашите другари и съдружници ", посочи той.

Запитан за вероятността за преустановяване на спора посредством договаряния, Шолц съобщи, че Путин би трябвало да разбере, че войната не може да бъде прекъсната посредством подписване на " някаквъв тип студено помирение ".

" Например посредством преобразяване на актуалната фронтова линия в новата " граница " сред Русия и Украйна ", разясни той.

" По-скоро става въпрос за обективен мир, а предпоставката за това е изтеглянето на съветските войски ", безапелационен бе канцлерът.

Отношенията сред Русия и Германия се обтегнаха, откакто през февруари предходната година Москва изпрати силите си в Украйна.

Инвазията и ходът на Русия да понижи доставките на газ за Европа засегнаха изключително тежко Германия, защото страната разчиташе на евтина съветска енергия за зареждане на стопанската система си.

Конфликтът накара Германия да се откаже от обичайно пацифистката си позиция и Берлин изпрати огромен брой оръжия, с цел да помогне на Украйна в бобрата ѝ против съветските сили.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР